terug

Eerste prijs drinkwaterbesparing op de Kinderklimaattop!


Afgelopen twee weken werkten de leerlingen van de bovenbouw enthousiast aan hun ideeën om de stad een stukje duurzamer te maken. Uitgangspunt waren de vragen: 'hoe gebruik ik minder warm water' en 'hoe moeten we zorgen dat er minder wateroverlast is bij de zogenoemde piekbuien'. Er werden fantastische  oplossingen bedacht: aparte rioolstelsels voor regenwater en vuil water, een filtersysteem op het dak om regenwater te zuiveren en als drinkwater te gebruiken.

Op school presenteerden de leerlingen hun ideeën aan elkaar en werden er zes groepjes gekozen om hun idee op de Kinderklimaattop op het stadhuis in Arnhem te laten zien. Vanmorgen vertrokken ze allemaal vol verwachting. Alles was live te volgen vanuit de klas. Zo voerden ze een discussie met de wethouder en mensen van het waterschap over water, presenteerden ze hun ideeën en volgden ze een workshop. Aan het eind van de ochtend werd het spannend, want welk idee zou in de prijzen vallen? Na wat tromgeroffel kwam het hoge woord eruit; Fieke, Noor, Thijs en Florine wonnen de eerste prijs in de categorie drinkwaterbesparing! En als kers op de taart gaat de gemeente Arnhem ook kijken of het idee echt uitgevoerd kan worden. Hoe trots kunnen we zijn!
 

Het idee

Er wordt altijd veel water verspild als je wacht op warm water. Door de gootsteen te splitsen en het koude water via een aparte afvoer op te vangen in een tank, kun je dat water gebruiken voor je wasmachine of om de tuin te sproeien. Door middel van een meter weet je hoeveel water er in de tank zit en kun je voor de wasmachine eventueel overschakelen op de kraan. Water voor de wasmachine wordt verwarmd door zonnepanelen op het dak.
 

Het was weer een mooie ervaring!